Orivesi (1/295)

Orivesi (1/295)

Oriveden kaupungintalo

Tässä blogissa seurataan projektia, jossa on tarkoituksena ottaa bussikuvia jokaisessa Manner-Suomen kunnassa.

Matka alkaa Orivedeltä, josta ei päivittäin bussikuvia näe. Orivesi on noin 9 000 asukkaan kunta Pirkanmaalla valtatien 9 varressa. Orivesi on perustettu 1869, ja kaupunkiaseman se on saanut 1986. Oriveteen on liitetty Eräjärven kunta vuonna 1973 ja osa Längelmäestä vuonna 2007, mutta sen suurempia liitoksia ei ole tapahtunut. Orivedeltä on ainoastaan noin 40 kilometrin matka Tampereelle. Sen taittaa autolla n. 35 minuutissa, bussilla n. 40 minuutissa ja junalla n. 30 minuutissa.

>> Oriveden kaupungin verkkosivuille

Bussiyhteydet

Orivedeltä on hyvät bussiyhteydet Tampereen mutta myös Jämsän ja Jyväskylän suuntaan. Talviarjessa Tampereelle pääsee noin tunnin välein Paunun ja Töysän Linjan vuorojen kyydissä. Lisäksi OnniBus.com ajaa Tampereen ja Jyväskylän suuntaan n. 2 tunnin välein, mutta vuorot eivät käy linja-autoasemalla vaan pysähtyvät ysitien rampilla, jonne on linja-autoasemalta noin kilometrin matka.

Valtaosa Tampereelle suuntautuvasta tarjonnasta muodostuu markkinaehtoisista Turku-Jyväskylä- ja Tampere-Jyväskylä -pikavuoroista, mutta myös Virtojen suunnasta tulee muutama Tampereelle asti jatkava vuoro. Osa Tampereelle ajettavista vuoroista ajetaan linjatunnuksella 95, jolloin myös Nyssen lipputuotteet käyvät näissä vuoroissa. Orivesi onkin Nysse-alueen viimeinen kunta koilliseen päin katsottuna.

Ysitien lisäksi muita merkittäviä liikennöintisuuntia ovat

  • Mänttä
  • Ruovesi ja
  • Kangasala.

Talviarjessa Orivesi-Mänttä-välillä on Matkahuollon aikatauluhaun mukaan kuusi edestakaista vuoroa, Ruoveden suuntaan puolestaan neljä ja Kangasalle kuusi. Kangasalan-linja on numerolla 41, ja se on Nyssen tilaamaa, kuten myös linja 49, joka ajaa talvella pari kertaa päivässä Eräjärven ja Pohjan suuntaan.

Bussin haastaa etenkin Tampereen ja Jyväskylän suuntaan juna. Joskin Jyväskylän suuntaan ajavien junien käyttämä Oriveden rautatieasema on n. 3 kilometrin päässä Oriveden keskustasta, mikä vähentää houkuttelevuutta. Keuruun suunnasta tulevat taajamajunat pysähtyvät myös aivan Oriveden keskustassa, mutta näitä liikennöidään vain muutamia kertoja päivässä.

Paunu #99 (CFJ-800) linjalla Tampere-Jyväskylä Oriveden linja-autoasemalla su 23.6.2019

Orivesi-päiväkseni sattui juhannuksen jälkeinen sunnuntai, jolloin paluuliikenne oli varsin vilkasta. Oriveden suunnalla ja ysitiellä tämä näkyi paitsi mökeiltä palaavina ihmisinä niin myös muun muassa Himoksen suunnalta tulevana ihmismassana. Paunun pikavuorolla ei näin ”väärään suuntaan” ollut kauheaa ruuhkaa. Autoksi osui jo Paunun laivueen mittapuulla iäkäs vaunu, sillä #99 on jo 17-vuotias. Matka taittui kuitenkin jouhevasti.

Oriveden linja-autoaseman aikataulukaappi
Oriveden linja-autoaseman lähtölaiturit

Oriveden linja-autoasema sijaitsee käytännössä K-Supermarketin kyljessä. Paikka on aivan näppärä, sillä kaupasta voi käydä kipaisemassa eväät vielä ennen lähtöä. Lähtölaitureita Oriveden linja-autoasemalla oli jopa 6, mikä vaikutti aika suurelta määrältä. Ehkäpä ruuhkapiikin aikaan busseja lähtee paljon yhtä aikaa.

Sunnuntainen kierros ei jäänyt suinkaan Orivedelle, mutta seuraavat kirjoitukset ja lisää bussikuvia myöhemmin. Kartalla on nyt yksi kunta vihreänä – vielä 294 punaisena…

Hetku

Vastaa