Kuhmoinen (3/295)

Kuhmoinen (3/295)

Kuhmoisten kunnantalo
Kuhmoisten kunnantalo

Jämsästä matka jatkui Kuhmoisiin, joka on pieni, ainoastaan reilun 2 000 asukkaan kunta Keski-Suomessa. Wikipedia mainostaa kuntaa kesäasukkaiden suosimana, ja siltä se todella vaikuttikin. Mökkikunta siis. Kuhmoinen on Keski-Suomen eteläisin kunta. Siitä länteen ollaankin Pirkanmaalla ja etelään Päijät-Hämeessä. Kuhmoisista on ”tasaisen pitkä matka” kaikkialle: Tampereelle, Lahteen ja Jyväskylään on kaikkiin n. 80-100 kilometrin matka. Lähin kaupunki on Jämsä, jonne matkaa kertyy n. 40 kilometriä.

Bussiyhteydet

Vaikka Kuhmoinen onkin ainakin Etelä-Suomen mittakaavassa kovin kaukana isommista kaupungeista, bussiliikennettä ja muutakin liikennettä kunnan läpi tuo valtatie 24, joka kulkee Lahdesta Jämsään. Koiviston Auto ajaa talvella 2019-2020 muutaman päivittäisen OnniBus Flex -pikavuoron molempiin suuntiin. Lisäksi Tilausliikenne Lampisella on yksi vuoro Jämsään.

Liikennettä on valtatien suunnan lisäksi myös Tampereelle: Nysse-linja 42 ajaa myös muutaman vuoron arkipäivässä Tampereelta Kangasalan kautta Kuhmoisiin asti, ja viikonloppuisin hieman harvemmin. Kuhmoisiin asti liikennöiviä linjoja ajaa Väinö Paunu.

Koiviston Autoja Lahden suuntaan

Kuhmoisten bussiliikenteen sydän on Neste, jonka yhteydessä sijaitsee Matkahuollon asiamies. Oman lyhyen asiakaskokemuksen perusteella paikka oli varsin näppärä ”bussiasemaksi”: odottaessa oli kätevä hörppiä kahvit sisätiloissa. Vastaava ei useinkaan sunnuntaina onnistu suuremmissakaan kunnissa.

Kuvassa Koiviston Auton F24-pikavuoro Jämsästä Lahteen ajettiin kolmella autolla. Kaksi perällä olevaa autoa tulivat Jämsästä asti ja ensimmäisenä oleva Kabus lähti matkaan Kuhmoisista. Kuva on otettu sunnuntaina 23.6., jolloin juhannuksen paluuliikennettä mökkien ja toisaalta Jämsän juhannusfestareiden suunnalta olisi otaksunut olevan melkolailla. Ihan ei kuitenkaan ainakaan Kuhmoisista asti ollut lopulta kolmelle autolle tarvetta: omien havaintojen mukaan perimmäinen Kabus lähti alle puolessa lastissa, Volvo täytenä ja ensimmäinen Kabus lähes tyhjänä etelään.

Koiviston Auton pikavuoro Jämsän suuntaan
Hetku

Vastaa