Kokkola (7/295)

Kokkola (7/295)

No niin, on taas aika jatkaa blogin päivitystä. Kesä ja alkusyksy vierähtivät eri kuntia kierrellessä, ettei päivitysten julkaisulle juuri jäänyt aikaa. Sateisina syyspäivinä onkin hyvää aikaa muistella viime kesää.

Kokkolan kaupungintalo

Matka vei heinäkuun 13. päivä Keski-Pohjanmaalle, Kokkolaan. Tarkoituksena oli kuvata paikallisen juoniorijalkapallocupin tilausajobusseja, mutta olinkin merkannut Cupin kalenteriini väärälle viikonlopulle, eikä kaupungissa siis mitään tilausajobusseja ollut. No, tulipahan reissu tehtyä silti.

Kokkola on asukasluvultaan Suomen 22:nneksi suurin kaupunki. Asukkaita Kokkolassa on reilut 47 ooo. Kokkolan pohjoispuolella on ainoastaan kaksi väkiluvultaan Kokkolaa suurempaa kuntaa: Oulu ja Rovaniemi. Kokkola onkin pienen Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus. Kaupunki on jopa yllättävän suomenkielinen: ruotsinkielisiä asukkaita on ainoastaan n. 12-13 %.

Myöskään Kokkola ei ole kuntaliitoksilta välttynyt: Kaarlela eli Kokkolan maalaiskunta liittyi Kokkolaan 1977, ja pienet Kälviä, Lohtaja ja Ullava 2009. Etenkin Ullavan liitos teki Kokkolasta hyvin pitkän: vanhan Ullavan perimmäisistä nurkista eli lähes Lestijärveltä on Kokkolan keskustaan yli 80 kilometrin matka teitä pitkin.

Kokkola on maakuntakeskuksena luonnollisesti lukuisten pika- ja vakiovuorojen päätepiste. Pitkänmatkaisemman liikenteen suunnat noudattelevat valtateiden suuntia: valtatieltä 8 on liikennettä Kokkolaan niin Oulun (Pohjolan Matka, OnniBus & Oulaisten Liikenne) sekä Vaasan (Pohjolan Matka, Haldin & Rose, OnniBus) suuntiin. OnniBusin vuorot ajavat peräti Turun kautta aina Helsinkiin asti. Yhteyksiä Vaasaan esimerkinomaisena talviarkipäivänä Matkahuollon aikatauluhaun mukaan näyttäisi olevan 8 kpl ja Ouluun 9.

Yhteyden Vaasaan voisi ajatella suoran tien takia olevan huomattavasti junaa nopeampi, sillä junamatkassa on vaihdettava Seinäjoella. Näin ei kuitenkaan näytä olevan, sillä junamatkat kestävät n. 2h 20 – 50 min ja bussimatkat 1h 40min – 2h 40min. Ainoastaan OnniBusin yhteys on selkeästi junaa nopeampi. Oulun suuntaan bussiyhteys onkin sitten huomattavasti hitaampi: 2h 45min – 3h 50min vs. 1h 46min – 2h 50min (yöjuna).

Kokkolan linja-autoasema
Kokkolan linja-autoasema

Valtatietä 13 Jyväskylän suuntaan liikennövät OnniBus ja Töysän linja. Vuoroja esimerkinomaisena talviarkipäivänä näyttäsi olevan kolme kappaletta suuntaansa. Pitkistä pikavuoroista voisi mainita myös Kajaanin-pikan, jota liikennöi Pohjolan Matka kerran päivässä. Lisäksi Osmo Aho ajaa Pohjanmaan pikavuoroa perjantaisin ja sunnuntaisin Tampereelle saakka.

Noin yleisellä tasolla nopeat junayhteydet ovat Kokkolan matkailijoille houkutteleva tapa matkustaa, eikä siksi pidempiä pikavuoroja aivan hirveästi ole. Vakiovuoroliikenteessä keskeisiä toimijoita ovat muiden muassa jo aiemmin mainitut Pohjolan Matka, Oulaisten Liikenne ja Haldin & Rose.

OnniBus matkalla Oulusta Vaasaan ja Turun kautta Helsinkiin

Kokkolan linja-autoasemalla on viisi lähtölaituria sekä tilaa pysäköidyille linja-autoille. Alue on varsin suuri. Lisäksi asemarakennuksessa on Matkahuollon toimintaa ja jonkin verran tyhjiä liiketiloja. Alueen yleisilme oli hiukan epäsiisti: asemarakennus oli jo parhaat päivänsä nähnyt, laituritolpat kasvoivat heinää ja aseman päällyste oli monin paikoin rikki.

Kokkolan paikallisliikennettä liikennöi pääasiassa Dahl-linjaliikenne

Onpa Kokkolassa myös jonkin verran paikallisliikennettä. Numerolinjoa on linjat 1, 3, 5, 6, 7 ja 8. Linjoja 1, 5 ja 7 operoi Dahl-linjaliikenne, linjoja 3 ja 6 Dahl Ctybus ja linjaa 8 Pohjolan Matka. Merkittävin osuus on kuitenkin Dahl-linjaliikenteellä. Siitä kertoo jo sekin, että kuvassa oleva linja 7 on ainoa viikonloppuisin liikennöivä linja. Dahl-linjaliikenteellä on kolme paikallisliikenteessä käytössä olevaa OmniLinkiä, Citybusilla kaksi korkeaa Vestiä sekä pienkalustoa.

Nykyinen liikennöintisopimus on alkanut 1.7.2017 ja päättyy kesällä 2020. Kokkolassa on laadittu selvitystä joukkoliikennejärjestelmän kehittämistarpeista. Saapa nähdä, millasia uudistuksia uusi sopimuskausi tuo tullessaan. Kilpailutuksen voisi ajatella alkavan varsin pian.

Hetku

Vastaa